Liste des ouésiâos

De Wikipedia
Sauter à la navigation Sauter à la recherche

Né v'chîn eune liste d'ouaîsieaux / liste des ouésiâos / liste dé mouissaons:

Latîn La couleu d'Jèrri La bannyire de S. Olav La couleur dé Guernési
Aquila chrysaetos aigl'ye aiglle aiglle
Calidris alba albette, couotheux d'grève
Mergus serrator alicracq bé-de-scie
Alauda arvensis alouette alouaette (m), alout'raesse (f)
Anthus petrosus alouette dé banque, alouette dé grève, alouette dé rotchi alouaette dé bànque, graive dé bànque
Anthus pratensis alouette dé mielle, pievis, p'tite alouette grisette, p'tite alouaette
Uria aalge âne dé mé, dgillemot âne dé maïr
' autruche autriche
Branta bernicla bânêque, bênacl'ye benêque, breune cônerote, ouette, ouvette
' bannetinne
Scolopax rusticola bécache bécache vidco
Calidris canutus bécachinne dé grève
Gallinago gallinago bécassine bécassaenne, bécasse
Limosa limosa bèrge
Tyto alba blianc cahouain cahouan
Plectrophenax nivalis blianche alouette
Sylvia communis blianche gorge beunette bllànche-gorge
Oenanthe oenanthe blianche-coue tchu-bllaunc crax à bllànche coue
Parus major bliu-bonnet, cope-bouton, court-bouton, démouaîselle armêtaie, amêtaie, grosse amêtaie
Parus caeruleus bliûtinne, p'tit moussieu cope-boutoun, cope-flleur bllue amêtaie
Pyrrhula pyrrhula bouv'theu, bouv'reu moigne, moigne-parfait, piôme
Strix aluco brun cahouain
Botaurus stellata butor butor
Gavia stellata cadras, cat-dras cllànjeaon
' cahouain cahan, cahouan
Coturnix coturnix caille caïle
' canârien canarian
Carduelis spinus canârien sauvage
' cannard (m), cannotte (f) piraette
Regulus regulus capuchinne sousique
Regulus ignicapillus sousique
Carduelis carduelis cardrinnette, mignonne dé cardrinnette, mignonne dé cardronnette rouoge mîngnonne
Hydrobates pelagicus cartchulot calculot, caltchulot
Pyrrhocorax pyrrhocorax caûvette
Corvus mondula caûvette dé cliochi, p'tite caûvette cahuhette cahouette
Corvus frugilegus caûvette, cahouette corbin, cahouette
' colombe, coucouroux
Corvus corone côneille, p'tit corbîn cônèle, catô corbin, corbet
Corvus corax corbîn, grand corbîn, gros corbîn graund corbin corbin
Numenius phaeopus corlieu d'mai, ouaîsé du mais d'mai, p'tit corlieu couorlis ouaissé du mais d'mai
Numenius arquata corlieu, couorlieu, courlieu, courlis livergin courli
Phalacrocorax aristotelis cormouothan, cormoran graund cormoraun cormaran, meulette
Cuculus canorus

coucou

coucou
Saxicola rubicola

crac dé geon, craquelîn d'geon, craquelet

tourné-pierre, crax
Sylvia atricapilla craquelîn, marté beunette à taête neire
Motacilla alba craûlant-coue, craûlant-tchu, glianneux, gliaineux, labouotheux, lavandgiéthe crâole-coue lav'raesse, loche-coue
Cygnus olor cŷngne cygne
Cygnus cygnus cŷngne sauvage hucard
Sterna hirundo daûtchet, héthonde dé mé hiraondelle dé maïr, mouissaon dé maïr, écaraon
Phylloscopus trochilus démouaîselle pouillecat
Streptopelia turtur d'mié-pigeon, p'tit pigeon d'France, tourtérelle, teurtérelle tourtéré, tourtérelle
Falco peregrinus êcouffl'ye écouflle
Accipiter nisus êpèrvi, p'tit teurcélet (m), grand' teurcélet (f)
Charadrius hiaticula êprivyi plluvier, éplluvier
Pluvialis apricaria êprivyi doré, jaune êprivyi plluvier doraï
Accipiter nisus êteurcélet, teurcélet, torsolé
Falco tinnunculus êteurcélet, teurcélet, torsolé juge-vent, écouflle
Sturnus vulgaris êtourné boche étourné
Phasanius colchicus faîsan faisànt
' fliamant
Uria aalge gaude
Garrulus glandarius geai gùai geai
Puffinus puffinus gode barbélot, barbélotte
Alca torda godîn, bliu poffîn gôde, godard, pingouin
Gavia immer

grand loup, loup d'mé

cllungein
Podiceps cristatus

grand' poutchette

cat-drage
Pluvialis squatarola

gris eprivyi

Turdus pilaris

gris pliacard, pliacard

bllue graive
Turdus philomelos grive, grive dé Jèrri, grôsse grive lotouone graive
Calidris alpina

hèrbette dé mé, p'tit boeu

Turdus viscivorus hèrbette, gris mêle, jaune pliacard, trâle
Tringa totanus hèrbette, sûfflieux, hèrbette dé grève bécasaenne dé bànque
Ardea cinerea héthon, héron héraon
Hirundo rustica héthonde, héthonde dé cheunm'née, héthonde dé tchèrquéthie arounde, hérounde hiraondelle, araonde
Upupa epops huppe pupu huppe, tuppe
Caprimulgus europaeus huppe crapou volaunt engoulevent, grosse goule, huppe
Motacilla flava jaune s'meux
Emberiza citrinella jaûnouais
Emberiza aureola jaûnet
Motacilla cinerea laverêsse
Carduelis cannabina linnot, rouoge linnot, gris linnot, linnotte (f) lignot (m), lignotte (f)
Anas platyrhynchos

maillard

malard, canard sauvage
Muscicapa striata marté
Delichon urbicum

marté, martîn, blianche héthonde

hérounde de querterie
Riparia riparia

martinnet, martinnet d'mielle, martinnet d'cârriéthe

bécassaenne dé bànque
Larus argentatus mauve mâove maoue
Morus bassanus mauve à maq'thé, mèrgaud bégaud, margan, margotte
Larus ridibundus maûvette
Turdus iliacus maûvi, grive dé france, rouoge grive mâovis, rouoge-côtaés mauvis
Turdus merula mêle (m), mêlerêsse (f) mêle (m), mêlaêsse (f)
Turdus torquatus mêle à blianche gorge mêle à collier
Fulica atra mèrcrole, mèrquerole macreuse
Cairina moschata moscovie
' mouesson à p'tit bé, vèrdreu
Passer domesticus mouesson, mouosson, mouesson à gros bé, gros-bé gros bé, gros-bec
Anas penelope nanard, sûfflieux
Apus apus néthe héthonde, puant, héthonde dé falaise, grand' néthe hiraondelle picouais
Larus marinus néthe mauve, nièr-dos, poule-mauve hublot, ublot
Sterna sandvicensis

nièr daûtchet

Pandion haliaetus orfinne orfraïe
Emberiza hortulana

ortolan

Phylloscopus collybita ouaîsé du coucou, tchitte-tes-clius tchitte des cllins
Jynx torquilla ouaîsé du R'nouvé, ouaîsé à blié, ouaîsé à maqu'thé, teurt-co, tui-tui parté, teurt-co, turbé, turbette
Buteo buteo outarde buse
Otis tarda outarde
Pavo cristatus

paon (m), paontêsse (f)

paon (m), paonne (f)
'

pélican

Perdix perdix

pèrdrix

perdrix
'

pèrrot

perrot, perrotchet, perroquet
'

pèrrotchet

Alcedo atthis

pêtcheux, pêtcheux d'St. Martîn, St. Martinnais , ouaîsé d'St. Martîn

St. Martinais, halcyon
' picot dindaon, dinde, picot
Certhia familiaris picouais
Certhia brachydactyla picouais, pique-en-bouais
Pica pica

pie (f), mèrgot (f), piêté (m)

pie
Haematopus ostralegus

pie d'mé, pie mathante, mathanne

pie de mé piemaran, piemarange, couaratchet
Vanellus vanellus

pievie

éplluvier, plluvier, vonné
'

pigeon

pigeaon, pigeaonne
Columba oenas

pigeon d'colombyi

Columba livia pigeon d'mé, pigeon d'falaise pigeaon d'côti
Columba palumbus pigeon ramyi, pigeon sauvage roumyi
Fringilla montifringilla pînchon d'France
Fringilla coelebs

pînchon, rossîngno

moigne, moigne-bâtard
Spheniscinae

pîngouîn

' pintarde
Picus viridis pique-en-bouais pieu-pieu épé, avocat des mounyis
'

pithot (m), pirot (m), gars (m), pithotte (f), pithette (f), pirette (f), ouaie (f)

ouée ouaie
Anser fabalis pithot sauvage ouaie sauvage
Turdus pilaris pliacard dé France
Turdus pilaris pliacard dé moscovie
Fratercula arctica poffîn, gode à rouoge bé barbelotte, marquelotte barbélot, barbélotte
Podiceps auritus pouchette, poutchette, p'tite pouchette
' poule (f), glinne (f), co (m)
Gallinula chloropus

poule dg'ieau

poule d'iaoux
Prunella modularis p'tit bé, p'tit jèrriais, mouosson d'fôssé vaert dé l'eu
Calidris alpina p'tit boeu cocratchet, coiratchet
Alle alle p'tit pîngouîn coquet
Lymnocryptes minimus p'tite bécachinne
Troglodytes troglodytes raîté, raîtelîn ribet, ribette
'

râle

Crex crex râle dé g'nêt
Rallus aquaticus

râle dg'ieau

râle d'iaoue
'

rossîngno

rossignol
Erithacus rubecula

rouoge-gorge

rouge-gorge
Anas crecca sèrcelle, cèrcelle sercelle
Motacilla alba yarrelli s'meux loche-coue
Aegithalos caudatus soucique
Larus melanocephalus tiquelesse
Arenaria interpres touônne-pièrre
Carduelis chloris verdgé, vèrmingnon, vèrt linnot vaert-bruànt, vaert bélé, vaertbelle
Dendrocopos major pique-en-bouais, picouais tape-marté
Fulmarus glacialis tchie-vent
Sterna paradisaea daûtchet (du Nord) raqùet, saratyi hiraondelle dé maïr, mouissaon dé maïr