Liste dé pliantes

De Wikipedia
Sauter à la navigation Sauter à la recherche

Eune liste dé pliantes (liste des pllauntes) par nom botannique, et en les trais dgialectes :

Counteneu : Ĥâot - A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A[amendaer | modifier le wikicode]

Pliantes en A
Nom en latîn
Jèrriais
Cotentinais
Guernésiais
Acer pseudoplatanus sycomore x x
Achillea millefolium hèrbe au tchèrpentchi
tchèrpentchiéthe
x querpentière
tchépentchère
Achillea ptarmica aigrettes x x
Aconitum napellus bliu-bonnet
bonnet turc
x x
Adiantum capillus-veneris capillaithe x x
Aesculus hippocastanum chât'nyi à j'va
chât'nyi à j'vaux
x castougnier à poulôin
Aethusa cynapium p'tite chue x tue-lapin
Agapanthus umbellatus bliu lis
lis d'Afrique
x x
Agrostemma githago nêle x rose de tchen
nêle
Agrostis stolonifera x x trainon, bllue herbe
Aira caryophyllea adgulle
barbe d'lièvre
finne hèrbe
hèrbe ès anges
x x
Aira praecox suthîn x x
Alcea rosea rose en bâton x passerose
Alchemilla vulgaris pentecôte x x
Allium triquetrum as sauvage x bllanche côneille
Allium neapolitanum x x betléhem
Allium ursinum ail des ours x x
Alyssum saxatile safran
poudre d'or
x x
Amaranthus retroflexus chuchot x x
Amaryllis belladonna belle-toute-nue x belladounnes
Ammophila arenaria blianc jonc
blianc jontchet
melgreu
milgreu bllànc-jontchet
milgré
millegreux
Anagallis arvensis baronmette ès pouôrres gens
breunette
hèrbe d'pépîn
mouéthon
pîmpèrné
pîmpèrnelle
pîmprénelle
piprénelle
sèrcl'ye d'pépîn
x pimpernelle
Anchusa arvensis p'tite g'linne x bouarâge sauvâge
Anemone nemorosa anémône
anémône du bouais
x animône
Anemone ranunculoides anémône d'la sînmie
sînmie
x x
Angelica sylvestris graslard x x
Anisantha diandra droe x x
Anisantha sterilis droe x x
Anogramma leptophylla capillaithe x x
Anthoxanthum odoratum tchiândent qùyin-dent x
Anthriscus cerefolium chèrfi cherfeu cherfieil
chue
Antirrhinum lapîns x x
Antirrhinum majus bé d'lièvre
dgeule-dé-lion
p'tits lapîns
x goule dé lliaon
Apium graveolens ache
céléri sauvage
x arche
Apium inundatum pavet
sûthe-ieau
x bêle
Apium nodiflorum bêle x bêle
Aquilegia vulgaris colombinne
vièrs garçons
x herbe d'lliaôn

(crouésie à féchounaer dé C à Z)

B[amendaer | modifier le wikicode]

Pliantes en B
Nom en latîn
Jèrriais
Cotentinais
Guernésiais
Ballota nigra meuthe-en-c'mîn x x
Bellis perennis mèrgot x berbillaette
Berberis vulgaris êpinne-vinnette x x
Beta vulgaris subsp. maritima bettes x baette dé bànque
Betula pendula bouôlias x x
Borago officinalis bouôrrage x bouarâge
Brassica napus colza x rabette
Brassica oleracea kohlrabi x x
Brassica rapa navet naviâo x
Briza maxima amourettes
hèrbe trembliante
lèrmes dé Job
lèrmes d'Jâcob
hèrbe dé Saint George
x x
Bromus hordeaceus droe x x
Buddleja davidii myi d'Jâcob x x
Buxus sempervirens bouisque x buisse

C[amendaer | modifier le wikicode]

Latîn La couleu d'Jèrri La bannyire à S. Olav La couleur dé Guernési
Cakile maritima julienne
Calendula officinalis soucique soucique, murlu
Calluna vulgaris brüethe bérouelle, brinche
Calystegia sepium manchettes dé la Vièrge, veîl'ye, belle-dé-jour, belle d'un jour, cannes à lait vaîle, pâlotte
Calystegia soldanella veîl'yes dé sablion, belle d'un jour
Campanula medium clioches, rose dé papi, cliochettes cllochaettes
Cannabis sativa canvre caunfe cannivet
Capsella bursa-pastoris pid-d'ouaîsé, bourse pi d'mouissaon, p'tit c'psilaire
Cardamine pratensis pentecôte, coucou pouôintcoute
Carpobrotus edulis gérémienne pèrchepièrre
Castanea sativa chât'nyi castougnier
Centaurea cyanus bliuettes, boutons d'amour, boutons d'or
Centaurea nigra bourdonniéthe herbe dé flaon
Centaurium erythraea centaurée, hèrbe d'St Martin centaurée, débllomaïe
Centranthus ruber lilas d'Espangne, lîlas d'Espangne, lilas d'muthaille, lîlas d'muthaille, valérien
Cerastium biebersteinii argent
Cerastium fontanum ouothelle dé souothis
Cerastium tomentosum argent
Chamaemelum nobile canmiéthe
Cheiranthus cheiri ravenelle
Chelidonium majus hèrbe à véthues
Chenopodium album blianche s'nîle, s'nîle, têtue nère s'nile
Chenopodium bonus-henricus alouoches, aulouoche
Chenopodium murale vèrte s'nîle
Chenopodium polyspermum rouoge s'nîle, rouoge-pid
Chenopodium vulvaria bllànche s'nile
Chrysanthemum segetum mèneleu
Cichorium intybus chicôrée sauvage
Cirsium arvense tcheurdron à ouaîsieaux mauvais laitraon, p'tit cardaon
Cirsium palustre tcheurdron, mauvais tcheurdron, tcheurdron d'pré cardroun cardaon, mauvais cardaon
Cirsium vulgare tcheurdron ânyi, soudard, soudards grànd cardraon, cardraon béni, soudard
Cladium mariscus pavis
Clematis vitalba âge mûr, barbe dé l'âge mûr, barbe d'vièr bouonhomme
Cochlearia danica escorvie
Colchicum autumnale belle-toute-nue, hèrbe des veuves
Conium maculatum chue, bênarde, tue-lapîn, paînfais, chue d'fôssé chue chue
Convolvulus arvensis p'tites veîl'yes, veîl'yes dé r'lié, belle-dé-jour
Coronopus didymus cresson à couochons
Coronopus squamatus cône dé chèr
Corylus avellana codriyi
Crambe maritima chou-mathîn
Crataegus monogyna blianche êpîngne
Crithmum maritimum pèrche-pièrre
Crocus gênottes
Crocus sativus belle-toute-nue
Cuscuta epithymum touothâtre, touothée, touothelle, chaûdaîson, chaûdée, g'veux d'veuve
Cynoglossum langue dé tchian
Cyperus longus han
Cytisus scoparius genêt, genêt d'falaise bringe

D[amendaer | modifier le wikicode]

Latîn La couleu d'Jèrri La bannyire à S. Olav La couleur dé Guernési
Dactylis glomerata pid-d'co, hèrbe d'fôssé
Dactylorhiza maculata coue d'cat, coue dé r'nard
Daphne laureola sênné
Datura stramonium pommyi du dgiâbl'ye poummier du djablle
Daucus carota cârotte sauvage
Dianthus barbartus jalousie, girofliée, giroufliée giroufllaïe
Dianthus caryophyllus iliet, êliet eillet
Digitalis purpurea cracot, potithon, ouothelle dé brébis cllatchet, cllaique
Digitaria sanguinalis crapaûdîn, pid-d'alouette
Dipsacus fullonum tcheurdron à chorchi, piègne à chorchi cardaon sauvage, foulon sauvage
Cuscuta epithymum g'veux herbe d'émeute

E[amendaer | modifier le wikicode]

Latîn La couleu d'Jèrri La bannyire à S. Olav La couleur dé Guernési
Echinochloa crus-galli hèrbe d'Hongrie
Echinochloa crus-galli hèrbe Améthitchaine
Echinochloa crus-galli blié Améthitchain
Echinochloa crus-galli hèrbe d'pithot
Echinochola crus-galli hèrbe à pithot
Echium plantagineum grâsse-g'linne
Elytrigia farctus bas d'sablion
Elytrigia repens bas bas, tchian-dent
Enteromorpha intestinalis cliaque, cliouque
Epilobium hirsutum dent d'couochon violaette dé praï
Equisetum coue d'rat coue d'rat
Erica cinerea brüethe bérouelle, bervière
Erigeron acer hèrbe à puches
Erigeron mucronatus mèrgots à pouochîns
Erodium moschatum êpîles à chorchièrs, piègnes, porte-êpîles, êpîles, fourtchette au dgiâbl'ye, adgulles, piègne
Eruca sativa rotchette
Eryngium maritimum housse dé mielle, tcheurdron d'mielle cardraon dé bànque
Erysimum cheiri baume dé la résurrection, jaune violette, violette sauvage, violette de gardîn, violette d'hivé, girofliée, giroufliée violaette dé châté, violaette
Eschscholtzia tulipe pèrpétuelle
Eunonymus japonicus vèrt-bouais
Eupatorium cannabinum jalousie sauvage
Euphorbia helioscopia lait d'tchilieuvre, hèrbe à véthues
Euphorbia lathyris hèrbe à chorchi, hèrbe d'chorchi, hèrbe d'chorchièrs, grand' hèrbe
Euphrasia tetraqueta aphrasie

F[amendaer | modifier le wikicode]

Latîn La couleu d'Jèrri La bannyire à S. Olav La couleur dé Guernési
Fagopyrum esculentum sarrasîn
Fagus sylvatica fau hêtre
Fallopia convolvulus pèrsicarré
Festuca ovina hèrbe à moutons
Ficus carica fidgi figuier
Filipendula ulmaria reine des prés
Foeniculum vulgare fanon fanoué, fanouol, fomol
Fragaria vesca frâse sauvage frâse
Fraxinus excelsior frêne frêne, fresne
Fuchsia fioûcheux, pente-ouotheilles patte-oreille
Fucus nodosus pliat vrai, vrégeais, vrégîn, crachet, crochet vré cossaï, gergeis
Fucus vesiculosus bédaine, pliat vrai, vrégeais, vrégîn, bédanne
Fumaria muralis finnetèrre

G[amendaer | modifier le wikicode]

Latîn La couleu d'Jèrri La bannyire à S. Olav La couleur dé Guernési
Gaillardia gaillarde
Galanthus nivalis bouonnefemme, bouonnefemmes, p'tite nue
Galium aparine fliancouais, hèrbe à tchilieuvre, tchilieuvre, prannants gratteron, coue, herbe dé Satan
Galium mollugo conterprinse, pôin dé painpain
Galium odoratum ris
Galium verum myi d'mielle
Galium verum mèneleu
Geranium argenteum fielle argentée
Geranium robertianum rouoge-pid rouage gàmbe
Geranium robertianum rouoget épile
Geum urbanum hèrbe b'nêt
Gladiolus communis êtchelles dé Jâcob
Glaucium flavum jaune pavot
Glechoma hederacea tèrrêtre
Gnaphalium luteo-album cotonniéthe

H[amendaer | modifier le wikicode]

Latîn La couleu d'Jèrri La bannyire à S. Olav La couleur dé Guernési
Halidrys siliquosa ivraie
Hedera helix dgèrrue glléru ire
Helianthus annuus teursolé, tournésol tourne-soleil
Helichrysum êtèrnelle immortelle
Helichrysum italicum fielles dé curry
Heliotropium europaeum héliotrope
Helleborus foetidus pommeliéthe, pommiéthe
Helleborus niger rose dé Noué rose dé Noué
Heracleum sphondylium paînfais, bênarde pôin-feis, tchaise
Himanthalia lachon, lachet
Holcus mollis molle hèrbe molle herbe
Hordeum marinum herbe à sorchièrs
Hordeum murinum blié sauvage herbe sorchière, ivraïe
Humulus lupulus houbillon
Hyacinthoides non-scripta bé d'corbîn, becque-dé-corbîn, clioches dé Carême, bliuets, bliuettes
Hydrangea arborescens palme bott'ni beie
Hyoscyamus niger hannebanne hanebane
Hypericum androsaemum toute-saine
Hypericum calycinum parentchule, rose dé Sâron, rose dé Sharon, sâron
Hypericum perforatum cache-dgiâbl'ye
Hypochaeris radicata pîssenliet d'rue, pîssenliet du r'lié pllat laitraon, pisse-en-lliet
Hyssopus officinalis hysope

I[amendaer | modifier le wikicode]

Latîn La couleu d'Jèrri La bannyire à S. Olav La couleur dé Guernési
Ilex aquifolium housse housse
Iris pseudacorus bliajeu, bliédgé, bliédgein, gliajeu, jajeu, jeujeu gllâcheur, gllâcheul

J[amendaer | modifier le wikicode]

Latîn La couleu d'Jèrri La bannyire à S. Olav La couleur dé Guernési
Jasione montana flieur au dgiâbl'ye pôin d'orvé, eillet d'côti
Juncus acutiflorus jontchet jontchet, jonquet
Juncus articulatus jontchet jontchet
Juncus bufonius jontchet saie dé trie
Juncus communis jonc, vèrt jontchet, vèrt jonc
Juncus effusus jonc joncré, jonc

K[amendaer | modifier le wikicode]

Latîn La couleu d'Jèrri La bannyire à S. Olav La couleur dé Guernési
Knautia arvensis flieur au veuvyi

L[amendaer | modifier le wikicode]

Latîn La couleu d'Jèrri La bannyire à S. Olav La couleur dé Guernési
Laburnum anagyroides chabots, bouais à chabots, chabot, plieuthant
Lagurus ovatus babinnes-dé-lièvre pousse dé bànque
Laminaria digitata collet collet, libaoux
Laminaria saccharina collet
Lamium album blianche-ortchie
Lamium purpureum blianche-ortchie, enchens, hèrbe au cat, marquémîn, mathe-en-c'mîn, méthe-en-c'mîn, meuthe-en-c'mîn rouge ortie
Langermannia gigantea pet d'nonne, vêne-dé-loup
Lathyrus odoratus pais-flieur
Laurus nobilis louothi, louothyi laurier
Lavandula latifolia aspi, cassidonne
Lavandula angustifolia lavande cassidounne
Lavatera arborea mauve grànd mauve
Lemna minor hèrbe d'pithot herbe à piraettes
Leontodon autumnalis pîssenliet dé r'lié
Leontodon saxatilis pîssenliet d'rue
Leonurus cardiaca picot picot
Leucanthemum vulgare cobohiéthe, gros mèrgot, grand mèrgot, ièrs dé boeu bllànc murlu, marguerite
Ligustrum vulgare troène
Lilium candidum blianc lis, sâbre d'la Vièrge
Lilium tigrinum rouoge lis
Linum catharticum linnette méd'cinnale
Linum usitatissimum lîn, linnette lin
Lippia citriodora bouais d'limon, bouais limonné, vèrvaine au limon
Lithospermum grémolinnes
Lobularia maritima alysson, ris riz
Lolium multiflorum hèrbe Italienne
Lolium perenne hèrbe pèrpétuelle
Lonicera periclymenum chuchet brout-de-bique, chuchet suchet
Lotus corniculatus p'tits chabots, chabot
Lotus pedunculatus trêflye dg'ieau
Lotus uliginosus traeflle d'iaoue, iaoue
Lunaria annua monnaie dé pape
Lupinus pais lupîn
Lupinus arboreus Sims arbre à lupîns
Lupinus polyphyllus lupîns
Lychnis flos-cuculi coucou d'pré
Lycopersicon esculentum tonmate

M[amendaer | modifier le wikicode]

Latîn La couleu d'Jèrri La bannyire à S. Olav La couleur dé Guernési
Malcolmia maritima ravenelle, violette d'êté
Malus domestica pommyi poumyi poummier
Malva sylvestris p'tite mauve mauve, p'tite mauve
Marrubium vulgare hèrbe au dgiâbl'ye, marquémîn, mathe-en-c'mîn, méthe-en-c'mîn, meuthe-en-c'mîn orâne
Matricaria recutita m'soûque amourôque amrocque
Matthiola annua quarantaine
Matthiola incana violette d'êté
Matthiola sinuata violette dé mielle
Medicago arabica trêfl'ye d'Jérusalem
Medicago lupulina trêfl'ye à moutons
Medicago sativa lûzèrne
Melilotus officinalis mélilot
Melissa officinalis piment, baume, girondaine piment
Mentha aquatica menthe sauvage
Mentha piperita p'pèr'mène pépermàn
Mentha pulegium pouliot poullet, pouiyé
Mentha rotundifolia menthe sauvage
Mentha spicata menthe dé gardîn mente, bouillet
Menyanthes trifoliata trêflye dg'ieau traeflle d'iaou, faïve dé douit
Mercurialis annua têtue
Mesembryanthemum gelée
Mesembryanthemum crystallinum corâl, corail, g'lée
Mespilus germanica meîlyi, mêyi, mêlyi
Mimulus moschatus musc
Mirabilis jalapa belle-dé-niet
Molinia caerulea sectîn
Monarda didyma bèrgamote
Myosotis discolor ouothelle dé souothis
Myosotis ramosissima ouothelle dé souothis
Myosotis sylvatica yeux d'la Vièrge
Myrrhis odorata chèrfi doux

N[amendaer | modifier le wikicode]

Latîn La couleu d'Jèrri La bannyire à S. Olav La couleur dé Guernési
Narcissus g'zette, pipots d'avri pouoriaon
Narcissus pseudonarcissus g'zettes
Nepeta cataria hèrbe au cat herbe dé cat
Nerine sarniensis lis d'Dgèrnésy, lis Dgèrnésiais guernésiaise, liss-guernésiaise
Nigella damascena barbe d'la reine, dgiâbl'ye dans la brousse, dgiâbl'ye en brousse
Nymphaea alba lis dg'ieau

O[amendaer | modifier le wikicode]

Latîn La couleu d'Jèrri La bannyire à S. Olav La couleur dé Guernési
Oenanthe crocata paînfais, clyiche, couoyonnée, vaque enraigie, chue dg'ieau, chue pôin-faie
Oenanthe fistulosa pôin-faie
Oenothera stricta rose d'un jour
Ononis repens bouais d'ricolisse, ricolisse en bouais réglisse, arrête-boeu
Orchis laxiflora pentecôtes pennecoute, pouogncoute
Origanum vulgare marjolaine marjorin, marjolaine
Ornithogalum angustifolium êtailes dé Bethléem
Oxalis acetosella pain d'coucou
Oxalis debilis trêfl'ye à ouognons

P[amendaer | modifier le wikicode]

Latîn La couleu d'Jèrri La bannyire à S. Olav La couleur dé Guernési
Paeonia mascula pâsse-rose
Papaver dubium rose à tchian
Papaver spp pavot vamôque coque, cocquélicot,
rose dé tchen, pavot
Parietaria judaica apathitouaithe palitôle, paraitôle, pellitouaire
Pastinaca sativa pânnais sauvage
Pelargonium peltatum dgèrrue
Pelargonium quercifolium fielle dé tchêne
Pelargonium tomentosum gérémienne pépèr'mène
Pelvetia canaliculata crachet, crochet
Persicaria hydropiper tcheurrage
Persicaria maculosa paîvre à j'va
Petasites fragrans pas d'âne pas d'âne
Petroselinum crispum pèrsi persi
Phalaris arundinacea riban
Phalaris canariensis canârie
Phleum pratense coue
Phragmites australis ros ro
Phyllitis scolopendrium langue dé boeu langue dé boeu
Plantago coronopus cône dé chèr
Plantago lanceolata ancelée, néthes têtes, ouothelles dé lapîn
Plantago major pliantain pllàntain
Plantago maritima ancelée d'falaise
Poa annua hèrbe à poules
Poa humilis hèrbe d'pré
Polygala serpyllifolia stchinnancie
Polygonatum plieurs dé Jâcob, plieuthants, veuve plieuthante
Polygonum aviculare hèrbe couothante, hèrbe traînante, s'nîle à pité, s'nîle dé route, s'nîle grappue. s'nîle traînante pllatte s'nile, s'nile naeutchi, p'tite s'nile
Polypodium vulgare feûgu'thole grànd capilaire, g'vaeux du djablle
Polygonum convulvulus s'nîle
Populus alba blianc-bouais
Populus nigra peuplyi peupiller
Porphyra laciniata cliaque, cliouque
Portulaca oleracea pourpyi
Potamogeton polygonifolius vrai d'vivyi fang, vraic du vivier
Potentilla anserina argentinne
Potentilla erecta hèrbe à paralysie herbe dé paralysie
Primula veris jaune coucou coucou coucou
Primula vulgaris pâqu'roles, pâqu'tholes, pieunm'tholes, pip'roles, pip'soles, pip'solles, piptholes, preunole, prînmeroles, prînm'noles, prînm'soles, prînm'tholes, prunm'noles, prunoles, coucou promiole, prugnole paqu'rolle
Prunus cerasus badgiole
Prunus laurocerasus louothi d'Espangne
Prunus lusitanica louothi du Portûnga
Prunus spinosa néthe êpîngne, preunelle nère épaegne
Pteridium aquilinum feûgiéthe
Pyrus paithyi sauvage pèrier, priller

Q[amendaer | modifier le wikicode]

Latîn La couleu d'Jèrri La bannyire à S. Olav La couleur dé Guernési
Quercus ilex vèrt tchêne vaert-é tchêne
Quercus robur tchêne qùêne

R[amendaer | modifier le wikicode]

Latîn La couleu d'Jèrri La bannyire à S. Olav La couleur dé Guernési
Ranunculus acris pipot jâonet piépot, pid d'lliaon à rachaennes
Ranunculus ficaria morrhouiton pissenlliet
Ranunculus flammula maillettes faer dé lànce
Raphanus maritimus flieuthions, bréha
Reseda luteola hèrbe à teindre, réséda sauvage
Reseda odorata miyonnette, mîngnonnette, réséda mignonaette
Rhinanthus minor sonnettes herbe à sounaettes
Ribes rubrum rouoge gradilyi rouge gradiller
Ribes uva-crispa grouaîsilyi quérouaisé, quérouaissier
Romulea columnae gênottes
Rorippa nasturtium-aquaticum cresson kersaon
Rosa canina rose sauvage
Rosa pimpinellifolia rose à sablion, rose dé mielle, rose sauvage rose dé catte
Rosa rubiginosa rose sauvage
Rosmarinus officinalis romarîn, romathîn rosmarin
Rubus fruticosus mouaithes, ronche rounche raonche, bisaons
Rumex acetosa grand' suthelle, p'tite suthelle surelle surelle
Rumex hydrolapathum doque dé douit
Rumex pulcher doque des rues
Rumex obtusifolius doque, patheilles, pathelles, dogue grànd doque
Rumex sanguineus doque à sang, fielles à sang, hèrbe à sang, sang d'dragon doque à sàng
Ruscus aculeatus frêgon, p'tit housse
Ruta graveolens rue

S[amendaer | modifier le wikicode]

Latîn La couleu d'Jèrri La bannyire à S. Olav La couleur dé Guernési
Salix cinerea saux, saûze
Salix viminalis ôsyi
Salsola kali geon d'mielle
Salvia officinalis sauge saouche
Salvia microphylla p'tite sauge p'tite saouche
Salvia verbenaca hèrbe à la danme saouche
Sambucus nigra seu
Sanguisorba minor salade
Sansevieria Langue à la belle-méthe
Santolina chamaecyparissus lavande cotonnée
Saponaria officinalis mains jointes
Sarracenia purpurea soulié d'la Vièrge
Satureia hortensia paîvre d'âne
Satureia montana paîvre d'âne
Scabiosa diamants
Scrophularia nodosa herbe dé cràmpe
Scrophularia scorodonia orvale
Sedum acre corînthe à poules, hèrbe ès tuilles, jaune pain à crapauds, pèrche-pièrre
Sedum anglicum tête dé souothis, pain à crapauds, hèrbe d'souothis pôin d'souoris
Sedum reflexum dent d'couochon groumil
Sedum telephium corpid
Sempervivum tectorum jombarbe
Senecio jacobaea entaillies, gros s'nichon
Senecio vulgaris s'nichon snichaon
Silene dioica iliets d'fôssé, p'tite molène, rouoge coucou, vièrs garçons violaette dé châté, violaette dé fossaï
Silene latifolia vieil'yes fil'yes
Silene uniflora blianc coucou, blianches femmes, d'mouaîselles, iliets d'rotchi, bouonnefemmes eillet d'caoute
Sinapis arvensis bra, bréha quéloque moutarde, berzac
Sinarundinaria ros d'gardîn
Sisymbrium officinale pid-d'ouaîsé
Smyrnium olusatrum alisandre, alissandre alisàntes
Solanum capsicastrum âmes au Mont, amômonts, mamonts
Solanum dulcamara amièrdoux, douoche-améthe, mèrdou amerdaon, morelle, amerdou
Solanum nigrum vèrjus au dgiâbl'ye morelle, creve-coeur
Solanum tuberosum patate patate
Solidago virgaurea vèrge d'or, vèrgue d'or
Sonchus arvensis laiteron
Sonchus oleraceus laitraon
Spergula arvensis hèrbe à mille noeuds, pouoillet, sèrcl'ye à mille noeuds
Stachys palustris orvale coummère
Stachys sylvatica ortchie puante, hèrbe d'couochon, enchens ortie puànte
Staphylea pinnata paqu'nôte
Stellaria media meurdron moudraon
Symphytum officinale console grànd consoule
Syringa vulgaris lilas, lîlas lilas

T[amendaer | modifier le wikicode]

Latîn La couleu d'Jèrri La bannyire à S. Olav La couleur dé Guernési
Tamarix anglica pèrrot
Tamarix gallica tamathîn tamarin
Tanacetum balsamita coq
Tanacetum parthenium maître épergoutte
Tanacetum vulgare t'naisie ténaisie, ternaisie, tanière, épergoutte
Taraxacum pîssenliet laitraon, pissenlliet
Teucrium scorodonia ambrais àmbrouaise, àmberouaise,
làmbraisse
Thymus citriodorus thŷmbre limonné
Thymus praecox pouoillot, pouliot, sèrpiliéthe, thŷmbre sauvage serpolet, thaeme sauvage
Thymus serpyllum thŷmbre sauvage thaeme sauvage
Thymus vulgaris thŷmbe, thŷmbre (dé gardîn) thaeme
Tilia tilleul
Tradescantia juif èrrant
Trientalis êtouaile dé tèrre
Trifolium incarnatum trêfl'ye soudard, soudards, încarnat incarnate
Trifolium pratense rouoge trêfl'ye trémane grànd traeflle
Trifolium repens trêfl'ye d'natuthe p'tit traeflle, bllànc traeflle
Tripleurospermum inodorum m'soûque amourôque amrocque
Tripleurospermum maritimum m'soûque amourôque amrocque
Trollius europaeus livre-dé-beurre
Tropaeolum majus capuchinne capuchaon
Typha latifolia lêques pavie

U[amendaer | modifier le wikicode]

Latîn La couleu d'Jèrri La bannyire à S. Olav La couleur dé Guernési
Ulex europaeus geon jaun jaon
Ulex gallii grappue
Ulmus blianche orme
Ulmus orme orme
Ulva lactuca cliaque
Ulva lactuca cliouque
Umbilicus rupestris crétillon, cratchillon, cratillon, crétchillon, grâsse-g'linne étritchaeur
Urtica dioica ortchie ortie
Urtica urens ortchies grégeaises

V[amendaer | modifier le wikicode]

Latîn La couleu d'Jèrri La bannyire à S. Olav La couleur dé Guernési
Valerianella carinata bourse
Valerianella locusta boursette bruxaette
Verbascum thapsus molène molaine
Verbena officinalis hèrbe d'grâce campana, vervôine
Veronica beccabunga louothigan, bêle
Veronica chamaedrys tèrrêtre herbe terraïe
Veronica hederifolia tèrrêtre herbe au bourdaon
Veronica longifolia tèrrêtre, couothage
Viburnum opulus pommes dé Galles, roses dé Galles
Viburnum tinus laurientîn, louothentîn
Vicia cracca véchon véchaon, hazette
Vicia sativa vèche
Vinca major êpèrvenches
Vinca minor pèrvenche, bliuettes pervenche, blluaette
Viola faches dé cat, pensée
Viola arvensis coucou
Viola odorata coucou
Viola riviniana coucou , bliu coucou
Viola tricolor coucou coucou d'jaonnière
Viscum album dgi vi
Vitis vinifera vèrjus vaegne

W[amendaer | modifier le wikicode]

X[amendaer | modifier le wikicode]

Y[amendaer | modifier le wikicode]

Z[amendaer | modifier le wikicode]

Latîn La couleu d'Jèrri La bannyire à S. Olav La couleur dé Guernési
Zostera marina hèrbi, plîse vaert vraic, plise, vézier